beauty & lifestyle

14.1.14.

Godinu dana moje slobode! Za svet bez duvanskog dima!




Osvanulo je i to jutro 14.01, prošlo je tačno godinu dana kako sam zapalila svoju poslednju cigaretu. Negde duboko u sebi mislila sam da ovaj dan nikada neće osvanuti, a osvanuo je. Više manje prosečan dan, nalik svakom drugom danu u godini, za mene ima posebno značenje. Ne želeći da priznam sebi, da si odam tu čast i poklonim sopstvenom uspehu, kanila sam svoje lenjo biće, brze prste i još brže misli, napisati vam koju reč i na ovu sasvim običnu temu. Ne, nisam ja učinila ništa posebno, spasila sam samo jedan život - svoj.




Da pričam o štetnosti duvana, sprezi duvanske idustrije i države, bogaćenju na sve strane preko naše grbače izlišno je, svi mi o tome isuviše znamo. Znamo baš onako kako nećemo, ne želimo ili ne možemo sebi da priznamo. Trnovit je to put, ali hajde da krenemo od početka. Počinjemo tako gledajući starije, želeći i sami pre vremena da odrastemo, da probamo taj slatko britki otrov, koji baš tako sjajno leži nakon jela i kao dodatak nekom piću, isunjavajući svako veče dajući mu posebnu čar. Mučimo se iz dana u dan, iz daha u dah dok nam otrov para nepce, grebe grlo, spuštajući se sve niže do naših tananih, mladih pluća, stremeći ka našem krvotoku, krvožedno ciljajući naše nervne receptore u mozgu. I pre nego što se osvestimo, pre ne nego što skontamo gde se nalazimo, palimo jednu za drugom, nervozno prevrćemo po torbi i džepovima tražeci upaljač, u stanju smo da i po najvećem snegu izađemo na ulicu, jer ne dao Bog da koji sat ostanemo bez tog otrova.  Ali, mi smo, mi smo deo društva, odrasli, stariji, prihvaćeni, smireni i staloženi. I da, pa mi smo gospodari svoje volje, mi smo odlučili da pušimo, pa ćemo se lako i kad god nam dune tog otrova rešiti, zaboga, sada smo mladi nećemo da razmišljamo o tome.




I godine su prošle brzo kao dan, najednom niti smo tako mladi, a više nismo tako ni zdravi. Oku nevidljive promene su tu, pušenje je uzelo maha ostavljajući poslediće na naš organizam. Naše nepce je neosetljivo, naše grlo je duboko, naša pluća su crna, otupela su nam čula ukusa i mirisa, robovi smo sopstvenih rešenja i odluka. Onda se kao po pravilu hvatamo za novčanik, jadni, opustošeni, napaćeni novčanik pravo je ogledalo naše duše, duše zavisnika.

Ne, ne, nikotin nije otrov, pušenje je društveno prihvaćena DEVIJACIJA...

I tako ulazimo polako, lagano i sigurno, nekada svesni, kad kad polu svesni koračamo ka otvorenim vratima limba, praznog prostora, čistilišta. Niti sam tamo, niti sam vamo, lažem sebe po potrebi, uživam po želji i pričam naučeno. Cigarete su moji prijatelji, moj saputnik, moje društvo, moj bensedin, moja uteha... Pa za Boga miloga, ajte sada, od nečega se mora umreti zar ne?

Mora od nećega da se umre, jeste, ali ne mora se umreti od svoje ruke. Neću sutra sebe da pogledam u ogledalo i sa ponosom si kažem - ovo si sama sebi uradila!

Još ste tu? Znajte da ako i dalje čitate ove redove, vi ste u čistilištu, na pragu ste da ostavite cigarete; savest, strah, novčanik ili ko zna kakav drugi NN đavo u vama čuči i migolji se.

Idemo dalje, dolazimo u fazu grickanja noktiju grčevito se trudeći da dokažemo svoju hipotezu - ne pušimo ceo dan, a možda smo u ne tako retkom slučaju dogurali i do trećeg.
Slamamo se poput najtanje grančice, tresemo se kao tanki prutić na vetru, otrova, otrova, otrova...Do ćoška i otrov je tu.

Prvi, drugi, treći, pedeset i peti pokušaj i još smo tu. Dajemo izjave za javnost poput naših političara: "Kako sam rekao da mogu da ostavim u svakom momentu tako i jeste, ja sam ovim postupkom sebi i drugima dokazao da ja to mogu. Pušim zato što želim, to je moj izbor." Da li je to naš izbor? Dok spoznamo odgovor na ovo pitanje najčešće  prođe još par godina, a tu je uvek neki od baba Jeke stric koji je pušio celog života i umro prirodnom smrću sa 105 godina. Sve one turobne strašne priče o kojima, pstt sada ni reči, dešavaju se drugima...




Najgori su bivši pušači.

Stoka jedna izgrednička, napustiše naš tako lep i uređen klan. Kako sada tako pričaju, a do juče smo se smrzavali na -20 kod Pere na ćošku?! Ja stvarno ne znam šta im bi da tako muče sebe, i sad još prosipaju neku pamet... Ma ne, ne, iznervirao sam se sada ću da zapalim jednu. A onda u sebi - mamu mu njegovu, neće da kaže i da prizna ko zna gde je i na kakve lasere i terapije išao; uspeo on sam sutra malo; aaa, neka ga, sada ću da vidim samo dokle će da izdrži. Pa na glas - Bravo Pero, svaka čast, ajd sad ne bulazni i zapali jednu. Nećeš? Nemoj posle da kažeš da te nisam ponudio. Kiselo je grožđe.

I da se vratim na te izglednike i otpadnike bivše pušače, mukom mučenom samo proklamovane mesije. Šta oni toliko znaju, kažu tobož nisu se zadihali, kažu lepše noću spavaju, kažu lakše se bude, kažu hrana je ukusnija, ruže opet mirišu, proleće ima detinju čar, a kasica prasica samo što se ne raspukne. Lažovi jedni, ma sada ću i ja da ostavim, na kraju krajeva i moj babo je ostavio očas posla. Nabavljam  knige, razno razne brošure, savete, a tu su i lekovi ima ih i na stotine oni deluju bez problema. Lekovi će da ostave cigarete za mene, da hoće!
Bum, tras, ajlele, ja to ne mogu! Ne mogu, lažu, nije istina, ostaviti cigarete nije moguće. Kažu preseci, ja sam samo presekao, kažu to se uradi sad i odmah. Kažu, ali ne objasne da su presekli i raščistili sa sopstvenim mozgom, tu tajnu strogo čuvaju i iza zatvorenih vrata sopstvenih umova je kriju. Nedostupna javnosti tajna dopire do tebe. Širom zatvorenih očiju, koje te peku od dima ti konačno spoznaješ suštinu. Možda si na prekretnici, možda si omatorio, možda si prošao limbo, zaobišao pravila i vratio se, ali preverio si đavola - ugasio si svoju poslednju cigaretu. I ostavio si i ti, prošlao jedan dan, drugi, treći, prošlo ih je pet, prošla je nedelja i čini ti se da je to samo dan. Auuu, jeee moj prvi mesec, prošao je, prošao!




Prošlo je meseci šest, nevaljali prsti svrbe, ne daju mira, ne daju, ali nisi poklekao. Prošlo je i meseci osam... deset... I vidi ti vraga, oni izgrednici bejahu upravu. Jao, što je hrana ukusna, ali ne, kontrolišem se, neću da se gojim, jedem polako i uživam, nije mi potrebna zamena za nikotin, niti kakva satisfakcija. I kafu pijem baz problema, a tek vino... Sada znam zašto kažu da vino ima aromu, znam zašto je suvo i razumem zašto belo bolje ide uz ribu. Ju, vidi brdo je iza mene, a uspon nisam ni osetio, mora biti zato što sam spavao kao beba. Polen mi smeta, biće to alergiska reakcija i vidi mi novčanik nešto se ozbiljno sa njim dešava!
Jao kako to govno smrdi, smrdi ceo hodnik povrća mi se. Daj kretenu ne duvaj mi u nos i ne nemam da ti pozajmim za cigare. Ima li u ovom ludom gradu kafica za nepušače? Ko će celo veće da se davi i guši? Ma ne, nije mi frka, frka je ono što je davno ostalo kod kuće.
Auuu, pa ja sam izgrednik, bivši pušač, ona stoka i samoproklamovani mesija! Kad pre prođe godinu dana???




Ne, ja sam samo neko ko zna kako je bilo pre, kako je bilo onda i kako je sad. Znam  kako je bilo kad nisam pušila, kad sam pušila i sada kada ponovo ne pušim. 

Svako od nas ima svoju kategoriju, ja se držim moje - nesvrstanih, bivših pušača, izgrednika, onih koji zbog greha ne pripadaju ni jednoj gupi. Isuviše fini da bi bili pušači, isuviše grešni za nepušače, bivši pušači - nesvrstani.

Samo jedna odluka me deli od robo - zavisničkog života, a na putu te odluke stojim ja. Samo i jedino od mene zavisi da li će od paklice cigareta do mojih pluća nikotin naći svoj put. 


* Počela sam da pušim sa 16 godina. Moj pušački staž je bio 12 godina. Nakon šest godina počela je da mi se razvija svest o štetnosti duvanskog dima (dobro sam obrazovana, ali ispranom mladom mozgu to nije bilo od pomoći). Nakon osam godina sam rešila da ostavim cigarete. Moja borba trajala je pune četiri godine. U te četiri godine od ukupno xyz pokušaja da ostavim cigarete četiri pokušaja su bila ozbiljna. Jedan od ta četiri pokušaja trajao je 4,5 meseci i predstavljao je najduži nicotin free period u mom dotadašnjem životu. Pila sam Zyban, pročitala knjigu Alana Kara " Lak način da ostavite pušenje" (koju svima preporučujem), koristila Nicorette žvake i Nicorette flastere, kupila sam elektronsku cigaretu. Bila sam težak pušač, moj prosek je bio 1,5 paklica dnevno. Ni zdravstveni problemi koje imam nisu uticali na mene. Prečešljala ceo internet uzduž i popreko i oprobala sve moguće trikove. Imala sam samo želju i svest. Onda sam presekla, kako kažu. Raščistila sam u svojoj glavi i emotivno sazrela na tom polju. Shvatila sam jednu neporecivu istinu - da ništa nije jače od moje volje i odluke da delujem na sopstveni život, da izmenim stvari koje zavise isključivo od mene.




Nisam ja ništa pametnija, bolja, visprenija od vas i nemam više volje. Ne razlikujemo se uopšte. I vi možete da uradite sve što želite, a ako je vaša želja da više ne pušite onda je i ispunite. Ako je vaša želja da pušite slobodno to činite, ja nemam ništa protiv, samo pogledajte ovaj video:





Ili:




One koji imaju nameru da me vređaju i da mi prebacuju podsećam da je ovo moj blog, da je ovaj tekst odraz moje slobode i uljudno ih molim da to ne čine.

Možete mi postaviti bilo koje pitanje, zatražiti savet slobodno. Nisam najpametnija, znajte da vam pričam i pišem iz svog iskustva, ali iskreno i od srca.

*slike su preuzete sa interneta



Kiss,
Mrs Fox

Podeli:

50 коментара

  1. Fantastičan text, svaka čast, slatko sam se smejala nekim frazama :D
    Pušila sam 7 godina, skoro paklu na dan, bila anoreksična, imala 47 kg, a ostavila sam 15.8.2012. bez ikakvih kvazi pomagala. Šta više, namerno sam pred nosom držala punu pepeljaru opušaka, cigarete, šibice i upaljače, i jačala karakter. Za svaku prebrođenu krizu kupovala bih sebi jedan lak za nokte i bila srećna :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno :)
      I ja sam sebe nagrađivala po istom sistemu. Onaj novac koji bih sagorela, ulagala sam u stvari koje inače ne bih sebi kupila i tu se i kod mene prošvercovali lakovi za nokte u jednom momentu :D U oktobru sam kupila sedam komada OPI lakova, što u životu ne bih kupila u jednom mesecu. Samo, sada, to nije bio problem, jer taj novac faktički nije postojao. I tek kada sam počela da kupujem i kupujem skontala sam koliko sam ja novca usuštini gorela svaki mesec, da ne pričam o tome što sada pijem jednu kafu dnevno, eventalno dve, a ranije je bilo od 5-7 i to košta :)

      Избриши
  2. Svaka cast! I meni ce "godisnjica" bez duvanskog dima biti sredinom februara. :))) Odlican post! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I tebi svaka čast takođe! Drago mi je da se i tvoja godišnjica bez duvanskog dima bliži i radujem se čitanju tvog iskustva, ako rešiš da ga podeliš sa nama :*

      Избриши
    2. Ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim da cu napisati poseban post o tome. :/ Mogu samo reci da sam zadnju cigaretu ugasila onog trena kada sam osetila snazan bol u grudima, nisam mogla doci do daha, skroz sam bila pogubljena, nisam znala sta me snaslo. Neopisiv bol... Jezivo je bilo. Posle su mi prepricali sta se jos pride dogodilo, a da ni ne znam, jer je bio u mojoj glavi prekid filma, od straha verovatno. Bila sam pusac jednu deceniju. I tome je dosao kraj. Čiča miča, i gotova priča. :)))

      Избриши
    3. Verujem da je bilo jezivo, ali je makar dobro to, što ti je taj događaj poslužio kao motivacija da ostaviš cigarete. Čiča miča i gotova priča :)))

      Избриши
  3. Svaka cast za tekst i godisnjicu. Ja licno nikad nisam pomislila da uzmem cigaretu u ruke, ali sam ceo zivot pasivan pusac, ne mogu nikako da ubedim roditelje da se odreknu tog otrova. Sve pohvale i samo tako nastavi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Nadam se da imaš svoj prostor u stanu, jer sada znam kako je kada pasivno pušiš. Možda se i tvoji u jednom momentu predomisle i reše da ostave. Veruj mi, kada je ovo zlo u pitanju sve je moguće :)

      Избриши
  4. Svaka cast za tekst i godisnjicu. Ja licno nikad nisam pomislila da uzmem cigaretu u ruke, ali sam ceo zivot pasivan pusac, ne mogu nikako da ubedim roditelje da se odreknu tog otrova. Sve pohvale i samo tako nastavi :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Nadam se da imaš svoj prostor u stanu, jer sada znam kako je kada pasivno pušiš. Možda se i tvoji u jednom momentu predomisle i reše da ostave. Veruj mi, kada je ovo zlo u pitanju sve je moguće :)

      Избриши
  5. Kao još jedan najgori nepušač mogu samo da ti čestitam godišnjicu i da ti poželim da ne poklekneš ni u budućnosti. Meni je kriza došla tek posle dve godine nepušenja, posle 20 kilograma nabačenih zbog nepušenja i zamalo da se opet vratim starom poroku, ali odolela sam. Nedostaje mi ritual paljenja cigarete uz prvu kafu, uz piće sa društvom (pušenje je za mene uvek bilo društvena aktivnost), ali ne nedostaje mi duvanski smrad u kosi, odeći, zidovima...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Ne nameravam da pokleknem, ali sam svesna toga da iskušenja vrebaju i najčešće dolaze, onda kada ih najmanje očekujemo. Probaj da se skoncentrišeš na skidanje kilograma u inat cigaretama. Veruj mi, prošle godine sam paralelno sa prestankom pušenja skunula 8kg po sistemu muci uz inat. Ma ne dam da se ugojim i bude drugačije, za inat! Nekada inat nije tako loša stvar.
      Svima nama nedostaju rituali, te prokleta mala zadovoljstva, ali je prestanak pušenja najbolja odluka koju smo doneli u životu!

      Избриши
  6. Svaka cast i jako zanimljiv tekst. Gledajuci i druga iskustva i procitavsi sada tvoje moram reci da sam kao pala sa Marsa i da nemam pojma kako je to i koliko tesko moze biti. Nepusac sam, ne znam kako i zasto ali meni cigareta nikada nije stvarala lep osecaj, delovala mi je gorko,peckalo jezik, i nisam imala osecaj potrebe da je zapalim ponovo,meni sve to nekako smeta a posebno sizim od pasivnog udisanja. Dobro je sto si prestala i treba sto manje misliti na to :D :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja :)
      Izuzetno je reško, prava bolest zavisnosti. Nemoj nikada da ti padne na pamet ni da probaš cigaretu, golemo je to zlo. Ja sam sada svesna pasivnog pušenja, a priznajem da u svom pušačkom stažu nisam razumela muke pasivnog pušenja. Sada mi strašno smeta duvan :)

      Избриши
  7. Bravo draga! BRAVO! Tekst je odlican i bas interesantno napisan. Ja sam jso uvek u grupi pusaca, sa sve vecim pauzama izmedju zapaljenih cigareta (dva dana, pa tri, pa nedelja i tako u krug). Bice. Kad sazrim i presecem. A sve se nesto blizi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno draga moja! :)))
      Ti prolaziš jednu od faza i ja sam tako. Kod tebe je sad pitanje mometa kada ćeš popularno da "presečeš". Važno je da želiš da ostaviš i da si na tom putu. Meni su trebale godine i trista puta sam pokušala, ali sam na kraju uspela. DIvna je godina bez duvanskog dima:)

      Избриши
  8. Čestitam! Nikada nisam bila pušač i u mojoj kući se to nije praktikovalo, ali u društvu jeste i uvek sam zazirala od toga. Kosa i odeća mi se redovno usmrde a posle sat vremena mi se vrti u glavi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga :)
      Znam sada i ja koliko dim smeta i to mi nije najveći problem smrad garadrobe i kose operem. Problem mi je što mi bukvalno pozli posle cele večeri pod dimom, kao da sam prepušila (poznat osećaj od ranije). Tako da sada biram nepušačke kafiće i nepušačko društvo :)

      Избриши
  9. I onda se zapitam : "Pa dobro, kako ljudi koji puse po kutiju - dve dnevno uspeju da preseku, a ja sa manje od 10 cigareta ne mogu?" Sve cekam da mi dodje taj neki trenutak, ali on me uporno zaobilazi..sad ce, evo, samo sto nije..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako stvarno želiš da trenutak dođe i radiš na tome, ma koliko ti se koraci činili bebećim, taj trenutak će doći veruj mi. Oni koji ne žele njima nikada neće doći ( da ne kažem iz dupeta u glavu) :D
      I da znaš najopasniji zavisnici su ti koji najmanje puše, pošto ne osećaju atak na zdravstveno stanje i na budžet u istoj meri kao teškaši. I najveći motiv treba da ti bude tvoje zdravlje!

      Избриши
  10. Одговори
    1. Hvala Danijelaa draga moja! Sa velikom željom da mi se što pre pridružiš u grupi - nesvrstanih bivših pušača :*

      Избриши
    2. . Brojim koliko sam popusila i nerviram se i ljuta sam na sebe.
      Potrudicu se :*

      Избриши
    3. Pročitaj knjigu " Lak način da ostavite pušenje" Alan Kar. Može ti knjiga za početak delovati i ovako i onako, ali nateraj sebe da pročitaš, samo toliko za početak. Ta knjiga je napravila veliku prekretnicu na mom putu, nije bez razloga najpopularnija na svetu :)

      Избриши
  11. Ajme nasmijala si me do suza, predobar post, tako si dobro sve opisala :))) ..prvo čestitam na godišnjici, bravo! Kao bivša pušačica od kutije i pol dnevno jednako dugih deset, jedanaest godina, potpisujem svaku tvoju riječ. I ja sam se ostavila prije 3 godine i to tek kad sam presjekla...mislim da uvijek ostaneš bivši pušač u nekim stvarima, ali da smrdi, brate, smrdi, nikad više!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam te nasmejala :) Sve jeste kako sam napisala :D
      Hvala ti puno na čestitkama :) Uvek ostaješ bivši pušač, što meni ne smeta. Pušenje je bilo deo mog života, prestala sam i nešto naučila.
      A sa smradom se sada svakodnevnom borim, smrdi užasno da mi se povraća. Onda mi se javi griža savesti, jer sam nekada nekome i ja tako smrdela. Hvala Bogu, pa ne smrdim više na duvandžiju :)

      Избриши
  12. Čestitke! Budi ponosna na sebe, velik je to uspjeh.
    Ja iskreno, nikad nisam bila jedna od onih koja ne može bez cigareta. Mogu zapalit danas 5-7 komada, a onda može proći i mjesec-dva da uopće ne posegnem za cigarom. Imala sam svoje periode kada sam intenzivno pušila ali niti tada nisam bila ovisna, nisam imala osjećaj da bez te cigarete ne mogu. Zapalim iz gušta, kad sam na kavi ili kad sam u večernjem izlasku. Doma ne volim pušit jer mi onda sve smrdi. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! :)))
      Meni sve ovo nekako deluje nadrealno, kao da je pušenje bilo moja davna prošlost. Onda, prečešljam stare fotografije i na skoro svakoj, ili se vidi da držim cigaretu ili je vešto krijem. To me podseti na muku tantalovu, koju sam mučila godinama. Rešila sam od bilo čega da umrem, osim od cigareta, haha :D
      Ti si tip pušača kao moja mama i ona može da ne puši po mesec dana bez problema. Mada, i to je neki vid zavisnosti, ali ne pravi i ne u onoj meri u kojoj sam ja bila zavisna. Ja ovu vrstu zavisnosti, tvoju, poistovećujem sa alkoholom. I ja popijem nekad nešto kad izađem ili na nekoj slavi, te kad bi to bila prava zavisnost, to bi značilo da sam ja alkoholičar :D
      Na žalost, po kategorizaciji sve je to zavisnost, ali mi ljudi nismo savršena bića :)))

      Избриши
    2. Ja sam kao Mell...i tvoja mama. Ne pusim u kuci i ne zapalim po sedmicu, po mjesec. Nisam ni u trudnoci pusila, ali jesam poslije poroda, ponekad. Nisam ponosna na to, samo kazem. Mogu bez cigareta i ne znam kako je to kad moras zapaliti i kad zudis za tim. Ne razmisljam o tome da bih trebala prestati, jos uvijek. Moram priznati da mi je ruzno na fotografiji vidjeti sebe s cigaretom, kao i druge, bode mi oci. Smeta mi i kad netko pusi u blizini dok ja jedem, to mi je bas fuj. Kod mene samo uz kavu dolazi u obzir i to kad sam vani, ne volim kad se stan osjeti na duhanski dim. Moj tata je pusio cak 3 kutije dnevno i jedan dan je samo bacio cigarete. Doslovno, u smece. Odjednom. Nije zapalio vec vise od 10 godina niti jednu jedinu cigaretu. :D Kod nas je to jos uvijek drustveno prihvatljiva navika, nitko te ne gleda poprijeko ni s prezirom, normalna stvar, dok vani nije takav slucaj. Antipusacka propaganda je vrlo jaka i mislim da se pusaci bas neugodno osjecaju kad zapale. Barem se ja tako osjecam kad odem bilo gdje dalje, primijetim te poglede :D Nadam se da moja djeca nece nikada ni poceti, a ja sam tu kljucna, vazno je da me ne gledaju s cigaretom. Zato se trudim ne pusiti u njihovom prisustvu, omakne se nekada, priznajem.

      Избриши
    3. Ja jesam bila zavisnik i to težak. Da je bilo drugačije, ne znam kako bih se osećala i kako bih postupila iskreno. Nikada nisam volela da neko puši za stolom za kojim se jede, makar dok se jede, to je i neka osnovna kultura samo što je mnogi ne uvažavaju. Moj tata je pušio 22 dve godine, sad ne znam tačno koliko dnevno, mislim više od pakle i bacio. Danas, moj tata ne puši pa skoro isto toliko, oko 22 godine. Vani jeste velika antipušačka propaganda i meni je bilo jako neprijatno dok sam pušila, osećala sam se kao otpadnik od društva. Ok, slažem se da su upravu, ali onda treba da istu propagandu sprovode i za konzumiranje alkohola, a posebno pušenje marihuane. Meni smrad marihuane posebno smeta, ali je u mnogim zemljama dozvoljeno. Ja to nazivam duplim standardima, a jeste tako. Ne želim da ti pametujem po pitanju dece, ali moji roditelji su bili pušači oboje kada sam bila mala i jeste naučno dokazano da deca pušača najčešće i sama postaju pušači. Nisam za to iskreno, ma kako sam ostavila cigarete više nisam ni za jedan vid "robije", dođe mi kosu da prestanem da farbam, ako me razumeš šta hoću da kažem. Svaki naš potez, svaki mogući treba da predstavlja uživanje u životu, a ne opterećenje, opet u granicama mogućnosti :)

      Избриши
  13. Svaka cast!
    Ja nikad nisam konzumirala cigarete i aplaudiram svakome ko ih se potrudi ostaviti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno!
      I ja sada razmišljam kao ti.Veliko je to zlo, mislim da bi decu od vrtića trebalo učiti da ne zapale cigaretu nikada :)

      Избриши
  14. Vau! Nisam pusac tako da neke stvari ne razumem ali svakako podrzavam prestanak pusenja. Svaka cast sto si uspela da se izboris sa tom napasti. :)

    ОдговориИзбриши
  15. Nikada nisam bila pušač (sećam se da sam probala cigaretu u osmom osnovne, kao u društvu posle škole, nije mi se svidelo i to je bilo to), tako da ne mogu ni da naslutim kako izgleda sve što si opisala. Ali tekst mi se jako sviđa i mnogo si me nasmejala :D

    Čestitke na upornosti i istrajnosti :)

    ОдговориИзбриши
  16. Ajme, svaka čast! :) Baš mi je drago da si na kraju uspjela, jer kao što kažeš trnovit je to put. Moj frend je dobar primjer. Više ni sama ne znam koliko je puta kao prestao, dosta dugo bi izdržao bez cigarete i onda opet sve ispočetka. :S Znam da nije ni malo lako kad se krećeš u društvu samih pušača, ali nadam se da bude i on jednom uspio.

    P.S. imaš nagradicu na mojem blogu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno draga, mnogo mi se sviđaju tvoja pitanja i rado ću odgovoriti.
      Drugu reci, da se kloni totalno društva pušača. Dok god se kreće među pušačima, u prvim šest meseci prestanka, vraćaće se. Nije to tako nemoguće, ko mu je prijatelj, razumeće. Danas, vidim se dobrom prijateljicom koja je pušač i ona smanji broj popušenih cigareta kada sedi samnom. Znači sve je moguče, prvih par meseci se nisam viđala sa njom, ni sa ostalima i niko mi zamerio nije. Objasnila sam da je za mene tako jedini ostvarljivi način. Drago mi je da sam na kraju uspela i drago mi je što imam prijatelje koji me razumeju. Ako ga neko ne razume, neće, taj nije iskren prijatelj. Želim mu puno sreće i svaki pokušaj je vredan :)))

      Избриши
  17. Svaka cast i nastoj da ustrajes i da se nikad vise tome ne vratis.
    Ja ne pusim, roditelji su mi nepusaci i nekim cudnim spletom okolnosti u svojoj okolini nemam nikakve interakcije sa pusacima ( ni drustvo, ni momak, ni ikad neki bivsi)
    Naravno, ja bila radoznala i probala. Cuj probala, svojevremeno u 20-tim kupila sebi 2-3 kutije razlicitih da oprobam to cudo. Par dana sam tako sva bitna pućkala na terasi, ono fol iznerviram se i sve dramaticno odem kao da zapalim dim. :-) Cak par puta i u gradu dok nisam shvatila da izgledam ko ćurka. Da sam barem pravi pusac, pa se trujem iz ljubavi i nikotinskog gusta, nego vikend pozer/pusac. Sav taj moj eksperiment je trajao nekih 20-tak cigara, kad sam one preostale kupljene kutije pobacala.
    Rekoh sama sebi- za te pare bolje da svaki dan pojedem neki gotivan sladoled ili bilo kakvu drugu poslasticu jer ja sve preracunavam u slatkise. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha, sad me nasmejala, sve preračunavaš u slatkiše :D
      Sve si dobro napisala, da se trujem iz ljubavi i gušta. Ja sam se trovala iz ljibavi i gušta i shvatila da nikako ne trebamo da se trujem. Nešto nije kako treba sa svima nama koji smo pušili ili ljudima koji puše. Zaista, da se svakodnevno truje čovek mora biti malo ćaknut. Sa te strane nikotinska zavisnost je najveća ljudska prevara u istoriji čovečanstva! Kako nam samo isperu mozak i još to stanje traje godinama, čudo jedno!
      Ljudi sebi i biraju društvo po šablonu pušač/nepušač, meni to tek sada jasno. Ranije mi je bilo mnogo prijatnije u društvu pušača, pa sam tim osobama u startu davala prednost pri upoznavanju, dok ih danas izbegavam. Ne mogu, smeta mi i smrdi, te mi je sada jasno da sam i ja tako nekada smetala i smrdela nekome,
      Tako da, ne nameravam da se vratim ovom otrovu i zlu nikada više! Rekla sam sebi, umrećeš od nečeg drugog ( na konto stare pušačke, da od nečega mora da se umre).

      :***

      Избриши
  18. Odlican tekst. Pokazacu ga mami, mozda joj napokon dodje u glavu. Ona jedina pusi u nasoj porodici i to bas, po dve tri kutije dnevno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :)
      Pokazi mami nikada se ne zna. Ja iskreno želim da tvoja mama makar smanji broj popušenih cigareta, za početak. Dve-tri kutije dnevno je zaista mnogo, nadam se da mama neće da se ljuti na moj komentar :)

      Избриши
  19. Ovo je za svaku pohvalu. Veliki je to potez. Malo ljudi ima tako jaku volju.Obično nalaze kojekakve izgovore. I ja sam jedna od njih. Tešim se da popušim samo par cigareta dnevno. Potrudiću se da ti se pridružim, a tebi želim da ovako nastaviš.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komplimetima :) Iskreno se nadam da češ uspeti u svojoj nameri i rešiti se ovog zla :)

      Избриши

© Foxy | All rights reserved.