beauty & lifestyle

28.8.18.

Kako odabrati frizera za sebe?




Kosa je definitivno nepresušna tema. Ovom prilikom pisaću vam o putu od željene do postignute frizure, odnosno o izboru frizera, kriterijumima, zahtevima, našim željama i putu do ostvarenja istih.


Uvek prvo počni od sebe


Ovo je zlatno pravilo u životu, kada sami rešimo sa sobom šta je ono šta želimo, onda tek možemo da se bacimo na ostvarenje zamisli. Ključna pitanja su:


1. Koliko mi je zaista bitno stanje moje kose? 

Farbana kosa nikada neće biti "zdrava" jednako kao nefarbana. Sada, ovo je široko polje, podrazumevaćemo da se i farbana i nefarbana kosa neguju jednako. Ukoliko se kosa intenzivno posvetljuje, ona se više oštećuje. Opet, da ne budemo bukvalisti, ako idete dva tona gore dole u odnosu na vašu prirodnu boju kose i koristite proverene preparate, stepen oštećenja će biti minimalan.

Ukoliko ste poput mene, smatrate da je jedino ultra zdrava kosa lepa i ne trpite oštećenja, odmah odustanite od radikalnih promena. Ukoliko vam je cool da vam kosa izgleda zdravo jedino kada je isfenirana/ispeglana i spremni ste da zrtvujete vreme/novac/kosu zarad boje, samo napred! 


2. Koliko ste spremni vremena/novca da uložite u svoju kosu?

Farbana kosa/zahtevne frizure definitivno iziskuju više nege, češće posete frizeru, kao i korišćenje raznih preparata u kućnoj varijanti ili salonu. Sve to iziskuje vreme, a i novac, da se ne lažemo. 


3. Kako vi vidite sebe?

Smatram da je ovo najvažnije pitanje. Kada se faza eksperimentisanja završi, većina nas shvati da sebe vidi u jednoj ili dve boje. Bukvalno, to je lični doživljaj sebe. Ok je menjati boju, tražiti sebe, ali u jednom momentu već znamo šta je to ono što nama najbolje stoji i kako se mi najbolje osećamo. Da ja budem ja, prosto rečeno. Postoji ona izreka da kada žena ne može da promeni ništa drugo, ona menja frizuru. Ta izreka je apsolutno tačna, samo ukoliko sebi to želimo da priznamo. 
Ovo pravio važi i za boju kose i za frizuru.

Lični primer: 

Pre nešto više od godinu i po dana sam iz tamno smedje/prirodno crne, prešla u plavo. Iz duge kose do pola leđa u pixie cut. Kako? Zašto? Pitanja koja ste mi najčešće postavljali. PS: u životu sam promenila sve boje kose, ali ne i sve nijanse :D Godinama sam se farbala sama iz čistog uživanja, tako sam dosta naučila o kosi generalno, a posebno o svojoj kosi. Mogu reći da se moja faza ludog eksperimetisanja završila odavno. Šta me je onda naglanlo na tako drastičnu promenu?
Motivacija za promenu boje: počele su da mi se vide bore, moja prirodna kosa je relativno svetla, nivo 6.1, moja koža je izuzetno svetla. Sa takvom podlogom, crna boja kose me je činila još starijom, bore su dolazile više do izražaja, a da ne bih izgledala kao duh, morala sam više da se šminkam što mi je dosadilo. I onda - kada je bal neka je maskembal! Lagano, mesecima i kod frizera, došla sam do plave boje kose koju inače jako volim (ali na drugome). I onda sam se drastično ošišala i pustila moju prirodnu boju kose (koju sada oplemenjujem prelivima). Dobila sam brdo pitanja: "Zašto, pa tako ti je lepa plava nijansa bila?!". U međuvremenu sam shvatila da ja sebe ne doživljavam kao plavušu, nisam taj tip žene, nisam taj karakter jednostavno. Da li ima razlike kako vas drugi doživljavaju kada ste plavuša i kada ste crnka? Ima, ima i te kako! Ne, nisam uopšte umislila, plavuše se doživljavaju kao nežnije, krhkije, muškarci im se više nabacuju, a žene im zavide, a na našim prostorima važi još uvek ono "pravilo da su glupe". Užas i diskriminacija, ali tako je. Ne nisam krhka, fizički da, ali mentano sam "mama medvedica", u stanju sam da rastrgnem bez da trepnem, da milujem i svim silama zaštitim one koje volim. Zaštita mi nije potrebna, dodatna muška pažnja nikako, ženske ljubomore imam na pretek (lol), a glupa nisam, iako ponekad umem da ispadnem najgluplja persona na svetu. 
Ali, da se vratimo na ono najvažnije, ja sebe kada pogledam u ogledalo ne vidim kao plavušu i tačka. To nisam ja, to nije moj lični doživljaj mene tj, mog identiteta. Onog momenta kada sam to shvatila, razbila sam sopstvenu zabludu da sam se držala tamne boje kose kao sigurne luke. 

Kvalitet kose, oh, oh, tu sam najviše pogrešila. Mislila sam da mogu da istrpim oštećenja zarad boje, a istina je da ne mogu. Probala sam, pored raznih tretmana, i Olaplex. Keratin nisam, a moram da priznam da nisam ni želela. U jednom trenutku sam shvatila da mi je kosa, po mojim standardima, toliko oštećena da joj jedino makaze mogu pomoći. Imam vrhunsku negu, bogatstvo sam ostavila frizeru, uvek imam vremena za negu kose, ali za mene to nije to. Nisam bila spremna da čekam mesecima i sečem santimetar po santimetar. Zato sam se u jednom momentu ošišala skroz na kratko, muški. Hrabrost ili ludost? Verovatno i jedno i drugo, ali ja sam više puta u životu imala kratku kosu, tako mi to i nije neki problem. Kada sam razrešila pitanje boje, došla sam do oblika, odnosno onoga što nazivamo frizura. Lično, najviše volim na sebi paž tj, bob i long bob i to je to. Volim da je jednostavno i da je kosa iste dužine, volim tamnu boju kose, da je ultra zdrava, jer - to sam ja. 

Poenta je - kada razrešite sa sobom krenite u potragu za frizerom. Dokle god vi niste sigurne šta je ono što zaista želite i kako sebe vidite, nećete nikada biti zadovoljne.


Frizeri, saveti i cake

Pod pretpostavkom da ste se raspitale i rešile da idete u određeni salon, evo nekih caka, čisto da budete sigurne:

1. Nemojte sa vrata da skačete u velike promene. Možete doživeti promenu života ili katastrofu života. Prvo zakažite feniranje za početak. Tu ćete doći u kontakt za izabranim frizerom. Prosto, mora da postoji neki senzibilitet izmedju ljudi, ako se iz nekog razloga osećate neprijatno, odmah promenite frizera. Uvek imajte na umu da vi plaćate frizera, ali to ne znači da neko treba da vam titra. Normalan, korektan odnos u oba pravca je ključan. Ukoliko je frizer nervozan, ne sluša ono što mu pričate na temu kose, čupa vas, gleda u telefon i javlja se na isti radi privatnih razgovora za koje čujete da nisu hitni, on jednostavno nije zainteresovan. Birajte ljude koji vole svoj posao i grade karijeru, a ma koliko bili poznati, takvi ljudi će uvek biti profesionalni u svakom momentu. 

2. Ok, zadovoljni ste uslugom feniranja, šta sada? Sada zakažite neki od tretmana tipa hidratacije ili recimo farbanje izrastka, ukoliko se farbate. Fora je u tome da imate 20 minuta slobodnog hoda. Tu ćete videti sledeće: Da li je vaš termin samo vaš? Ovo je izuzetno bitna stavka! U mnogim salonima frizere teraju da rade na normu, a neki i sami tako zakazuju kako bi zaradili više i to nije ok. U vašem terminu, frizer treba da se posveti samo vama. Oni koji farbaju drugu osobu, feniraju, šišaju u tih pola sata dok vama stoji pakovanje ili farba na glavi, veoma često nemaju pojma kako se zovu od umora, narađenosti i ne mogu da se posvete vama i vašoj kosi. Umesto trčanja između druge mušterije i javljanja na telefon radi zakazivanja, frizer vredan vašeg poverenja i novca, trebalo bi da sam načne priču sa vama o vašoj kosi, te da se tako bolje upoznate obostrano. Ovo je veoma korisna stavka i za vas i za frizera. Dobićete mišljenje o stanju vaše kose, razgovarati o promenama, pravi frizer će vam reći šta vam preporučuje šta ne, šta on može da uradi šta ne, a vi čete imati vremena da postavite sva pitanja i formirate mišljenje. 

3. Šišanje, "au" tema! Da rešimo odmah problem čuvenih naših i frizerskih 2cm. Pre nego što počne da seče, tražite od frizera da vam tačno, ali tačno pokaže koliko će da odseče i tek kada mu kažete može, on treba da počne da vas šiša. Dobro gledajte šta radi odmah na početku! Ukoliko drugi, treći pramen ošiša više od dogovorenog, momentalno ustajte sa stolice! Lakše je pokriti dva ili tri prekraćena pramena, nego posle čekati mesecima da kosa izraste. Lično, imala sam takvo iskustvo. Odsutna frizerka mi je umesto 1-2cm odsekla 4-5cm. Tada sam se šišala na dugi bob, i sreća moja što se počinje od donjeg sloja ka vratu. Bukvalno, ali bukvalno sam na svaka 2, 3 meseca kratila krajeva da održim oblik frizure. Onog momenta kada sam primetila da mi je odsekla drastično više od onog što mi je pokazala, rekla sam joj da završi taj red, da me ne šiša više, već da samo osuši kosu. Uslugu sam platila i nikada joj više sela u stolicu nisam. To je prevelika greška, a dogovor je dogovor. Nema tu popravke. Ko me jednom uništi, nisam blesava da mu dam drugu šansu. Frizeri koji uče zanat treba da šišaju besplatno i tačka.
Ovde dolazimo do stavke da prvo skratite krajeve, pa tek onda krećete u veće zahvate ukoliko ste zadovoljne. 

Kako do frizure? Ponesite dve, tri slike na varijantu frizure kakvu želite. Ukucajte na netu naziv zeljene frizure i možete naći istu u više varijateta, veoma je lako. Onda pitajte frizera za savet šta bi vam on na tu temu preporučio, šta on misli da je najbolje za vas. Tu ćete videti da li frizer kapira šta vi želite i da li uopše zna to da uradi. Ukoliko ta frizura iz određenih razloga nije za vas, frizeri umeju to jako dobro da obrazlože, verujte mi, kao i daju alternativu pogodnu za vas. Opet vam ostaje šansa da se verbalno složite oko svega, ali da to na kraju ne bude to. Dešava se, menjajte frizera.

4. Boja, još jedna "au" tema! Frizer treba prvenstveno da brine o stanju vaše kose. Verujte mi da nijedan normalan frizer ne želi da mu gradom šeta loša reklama. Onaj koji je u fazonu slobondno radi blanš, stavićemo keratin posle, verujte mi da samo želi što više da zaradi na vama. Keratin i slični tretmani su odličan izbor za žene koje su same sebe uništile kod kuće ili koje ne žele da se bave negom kose, ali hoće da je maltretiraju peglanjem, feniranjem u sopstvenoj režiji. Iz salona treba da izađete sa negovanom kosom. Frizer je taj koji treba jasno i konkretno da vam predoči stanje vaše kose, da vam otvoreno i bez pristrasnosti kaže da li smatra da će vama ta boja kose stajati. Ton, podton kože, boja očiju, godine, oblik i dužina frizure, stanje kose, sve su to aspekti koji utiču na to da li će nam određena boja kose stajati, da li će istinski doći do izražaja i naglasiti našu lepotu, a ne obratno. Kod velikih promena je najbolje ići polako i postepeno, da imate vremena da se predomislite ako želite. Uvek prvo tražite test boje na jednom pramenu, tako ćete imati pun uvid u to kako će ta boja na kraju izgledati, u kom će stanju vaša kosa biti. Ovo je ono bez čega frizer ne treba ni da počinje neku promenu, prvenstveno sebe radi. Ma koliko frizer bio stručan, ne može 100% da zna kako će vaša kosa da reaguje na preparate koje on koristi u salonu, na miks boje/hemije koji je on zamislio itd. Dakle, svaki ozbiljan frizer će vam prvo uraditi probu, a vi bez probe ne sedajte u stolicu. 

Još jedna caka - budite pametne i sebe radi idite u salon bez tone šminke. Same sebi bi trebalo da budete još lepše sa frizurom i bez šminke. Ukoliko ne možete nikako da prihvatite sebe bez šminke, onda vam tu nijedna frizura, nijedna boja i nijedan frizer pomoći neće. Kada imate dobru frizuru, pravu boju kose, negovanu kožu, šminka je tu poput dekoracije nakon stavljanja šlaga na tortu.


Za kraj nemam puno toga da vam dodam I frizeri su samo ljudi i biti frizer je profesija kao i svaka druga. Ovim hoću da vam kažem da možete naići na sve i svašta, jednako kako na sve i svašta možete naići na bilo kom drugom životnom polju. Najvažnije je da vi znate šta želite i da ste realne. Pa i ukoliko pogrešite u proceni - nije smak sveta. Verujte mi da se većini žena frizerski debakl desio barem jednom u životu, ako ne i više puta.  Lično, evo sada kada razmislim, debakl sa bojom mi se desio tri puta u životu, a sa šišanjem, pa ne bih mogla da saberem, posebno ako uračunamo šišanje šiški dok sam nosila iste. Potrudite se da naučite osnove o svojoj kosi, jer to je vaša kosa, a onda će sve ići lakše. A u ovo doba, i na internetu imate sve potrebne informacije.

*izvor fotografije: internet



Kiss,
Mrs Foxy

Podeli:

2 коментара

  1. Glupava moja :*

    Ja juce predjoh iz moje savrsene crvene u ljubicastu (preliv, doduse) i nesto mi se bas svidja mada..duuga prirodna crvena- to sam ja :D

    ОдговориИзбриши

© Foxy | All rights reserved.