beauty & lifestyle

15.10.17.

Nemam šta da obučem!




Spremajući orman, a sve u duhu priprema za jesenju sezonu, otkrila sam da nemam šta da obučem! Da li treba da vam kažem da mi je orman bio pun gardarobe, pardon, pun krša?! Usput sam promenila boju kose, nabacila koji kilogram viška i rešila da korigujem svoj stil. Gledajući bledo u gomilu ispred sebe, pomislila sam samo jedno - odakle da počnem?


"Gomila se neće sama srediti, zasuči rukave Marija", rekla sam sebi. Kako? Šta? Zašto pobogu čuvam stvari koje ne nosim? Možda ću ih jednom obući. Vidi, ova haljina je nova, obukla sam je samo jednom. Ali, u toj haljini mi je zadnjica kao troklni šifonjer, zato je ne nosim. Ove pantalone mrzim, grozno mi stoje, ovo su haljine za svečane prilike, to se ne dira, košulje moraju da se peglaju (za to sam jezivo lenja). Dva končana ponča, ne, šta je ovo i kada sam ovo kupila? Aha, zaboravljena košulja, tesne pantalone koje ću nositi kada oslabim i moj beli kaput, jeste odrpan, ali obući ću ga makar još dva puta. I stooop! Dobro da li sam ja normalna? Zašto mi uopšte nije važno kako izgledam i šta nosim svaki dan? Moja gardaroba se sastoji od farmerki, majica, džempera i nekoliko stvari "za izgledati pristojno". Zato imam cipela više nego kvadrata stambenog prostora. Ne, nisam Keri Bredšo, ali sam žensko koje nosi broj 36 i ne može da ne kupi ekstra par cipela snižen 70%! Sreća za nas koje nosimo broj 36 jeste da se cipelama u našem broju brzo snizi cena i 'ajde sada vi odolite? Uđem po džemper, pantalone, izađem sa cipelama - klasika, a za svaki dan nosim isključivo patike dok se ne raspadnu, pošto, jelte, patike su udobne. PS: ima tu i stvari kupljenih pre 10 godina, zaturile se, same...


I šta dalje?

Ukoliko ste se barem jedinim delom našle u mojoj priči, podeliću sa vama nekoliko praktičnih saveta koji su meni pomogli. Do određenih zaključaka sam došla sama, a neke cake sam pokupila od stranih youtubera. Pa da počnemo:

- Prvo sam definisala koliko godina imam i kako želim da izgledam,
- Potom sam rešila da se otarasim apsolutno sve gardarobe koja je stara, iznošena, pa ma koliko mi draga bila, kao i svih stvari koje ne nosim duže od godinu dana i, najvažnije od svega, svih stvari koje ne volim. Ukoliko nosite gardarobu koju ne volite, nećete se osećati lepo, to je zagarantovano. Stare stvari koje su još u relativno dobrom stanju, a u pitanju su vaši omiljeni komadi garadarobe, možete odvojiti i nositi po kući. Zato sve ostalo mora da ide u kantu!
- Odvojila sam svoju bazičnu gardarobu na stranu. Svako od nas bi trebalo da poseduje bazične stvari, to je ono što youtuberi zovu capsule wardrobe. Većini nas je potrebna dobra crna kožna jakna, farmerke, bela košulja, mala crna haljina, blejzer, rolka. Poenta bazičnih stvari jeste, da se slažu sa svim i svačim i da možete da ih kombinujete na hiljadu i jedan način. Bazična gardaroba je nešto poput temelja. Ovo je stara lekcija, veoma popularna u poslednje vreme, a zapravo nisu izmislili rupu na saksiji, no dobro.
- Naoružala sam se kesama za skladištenje gardarobe, one na vakuum što se iz njih usisivačem izvuče vazduh, u iste poslalagala svu letnju gardarobu koju zadržavam i dve haljine koje ne nosim. U jednoj mi je velika pozadina, druga je malo babska. Za prvu možda oslabim, za drugu je neophodno da omatorim. Istina, nove su, još nisam smislila šta ću da radim sa njima. Nekako, ne mogu baš da bacim nove stvari, ali ću ih se ubrzo rešiti, to je sigurno.




Usput sam se zaista rešila svih stvari koje ne nosim. Da li zato što ih ne volim, zato što su se fucnule ili pozadine radi, završile su u kanti za smeće.  I na karaju balade... shvatila sam da nemam šta da obučem, ali stvarno!!! 


Iz ove perspektive moram da vam kažem da je ovo bio odličan potez. Do sada sam uvek ostavljala nešto da mi se nađe, ovog puta imam toliko da ne budem gola. Dokle god sam ostavljala da mi se nađe, zato što ću nekada nositi, imala sam manje da obučem nego danas. U jednom momentu u životu prosto moramo da presečemo i stavimo tačku na i. Nije potreban pun ormar, potrebno je dobro planirati! A sređivanjem ormara upoznaćete sebe dodatno, verovali ili ne. Shvatila da u mom ormanu nema printova, dakle ja sam osoba koja ne voli printove uopšte! Volim udobnu, funkcionalnu, jednostavnu garadrobu sa dozom elegancije. Takođe, volim svedene krojeve, pastelne boje i crnu boju kao neizostavni deo moje gardarobe.


Moja zlatna pravila:

Osećajte se dobro u svojoj koži, svaki dan. Shvatila sam da nikada neću biti savršeno stilizovana, ali to mi ni nije namera. Namera mi je da se ja osećam dobro u onome što nosim, pa makar obukla džak na sebe. Smatram ovu stavku najbitnijom od svih - osećati se dobro u svojoj koži, pa onda dolazi sve ostalo.

Stavite veto na kupovinu određenog tipa gardarobe. Ovo bi značilo da nema više kupovine uskih mini suknji u kojima se ne osećam prijatno, ma koliko mi ceo svet govorio da imam dobre noge. :D Mekane suknje iznad kolena, A kroja, kao savršene su za mene. Nema više kupovine uskih, krutih skinny panalona! Ah ne, dosta mi je više navlačenja i svlačenja u stilu artista na trapezu, klasični krojevi i mekani skinny su jedino što može da dođe u obzir. Nikako ne kupujem sasvim pripijene stvari, ne mogu da razmišljam o tome da li mi se vidi stomak, stomak od sada uvlačim samo u svrhu pravilnog držanja.

Odredite svoju paletu boja. Varijanta "sve mi boje lepo stoje" nikako ne prolazi, pa čak ni kod onih koji nemaju limitirani budžet. Upoznajte sebe, nosite isključivo boje koje vam lepo stoje i koje volite. Nemojte preterivati, više od pet boja može biti isuviše za jednu sezonu. Povedite računa da se stvari slažu i po boji i po stilu.

U celoj ovoj priči podrazumevam da znate svoj oblik figure, to je nešto što većina nas odredi već u srednjoj školi. U slučaju da ipak niste sigurne, ovo bi bio korak jedan, prvo oblik figure pa sve ostalo.

Napravite spisak potrebnih stvari pre odlaska u kupovinu. Kod kuće tačno rešite šta vam to treba, u kojoj boji, kakav model i strogo se držite liste. Na taj način nećete doći u iskušenje da kupite potpuno desetu stvar samo zato što vam je lepa. Isplanirajte u svojoj glavi kombinacije, zapamtite ili slikajte šta je to što imate u ormaru i sa čim isto želite da kombinujete. Net i youtube su prepuni inspiracija, a većina radnji ima i svoje sajtove sa trenutnom ponudom, što će vam značajno olakšati kupovinu.

"Jurite sniženja" je moje omiljeno pravilo! Da budemo realni, živimo u vremenu potrošačkog društva, kvalitet gardarobe je toliko loš da je sreća ukoliko nam odevni predmet potraje dve sezone. Kinezi rade gardarobu i za no-name i za poznate brendove. Jedina razlika je u ceni najčešće, pa zato nemojte da budete rob brenda, budite rob kvaliteta. Etiketa se ne vidi, kvalitet se vidi i te kako! Okrenite se domaćim brendovima, pažljivo birajte. Činjenica je da su pojedine, ali zapamtite samo pojedine stvari, bolje urađene za brendove nego za no-name prodaju. Zato iskoristite sniženja i kupite par dobrih stvarčica po njihovoj realnoj ceni. Da ne širim, da vam ne govorim da je u Srbiji sve značajno skuplje nego u inostranstvu. Zgrebite po površini i nikako ne prihvatajte ono što vam serviraju. 

Bez impulsivne kupovine, držite se strogo svog plana i ne posustajte! Reč kriza više ne postoji u vašem rečniku!


Stil je večan, trendovi su prolazni!


Reče žena koja je usput zaboravila sopstveni stil i ostade živa. Zapamtite, nikada nije kasno da prepoznate, formirate i izgradite svoj stil. Počnite od vama omiljenih komada gardarobe, funkcionalnih, udobnih i multipraktičnih. Otkrićete da se neke stvari nisu menjale od srednje škole. U mom slučaju, crna i bež boja su mi ostale omiljene, kako zasebno, tako u kombinaciji. Moj omiljeni bež-crni duo živi od srednje škole i verujem da je to stavka koja se nikada neće promeniti. Crna rolka je komad gardarobe bez koga ne mogu da živim, jednako kao i dobar par farmerki. Mnogo toga se promenilo. Nisam više fan trenerki i već godinama ne nosim modne detalje. Kao mlađa, usklađivala sam svoj dnevni look i obogačivala ogrlicama, prstenjem, narukvicama, ešarpama. Da, volela sam aksesoare, poslednjih par godina sam jezivo dosadna. To je momenat na kome planiram da poradim makar malo u budućnosti. Radite na sebi, uvek, svaki dan. Ne, to nije gubljenje vemena! Ukoliko odvojimo 10 minuta da isplaniramo šta ćemo obući, umesto da navučemo na sebe prvo što nam padne pod ruku, osećaćemo se daleko lepše - iznutra!



Drage moje, ovo bi bili moji saveti bazirani na ličnom iskustvu. Veoma bih cenila da podelite sa mnom vaše iskustvo, ideje i savete!



Kiss,
Mrs Foxy

Podeli:

2 коментара

  1. Odličan tekst, savjeti. Inače tako i funkcionišem :)

    ОдговориИзбриши
  2. Slazem se.. I pravila se pridrzavam.. Kada sam se za neku stvar zaletela i kupila je, uglavno je ma kraju ispalo da mi se ne svidi i da to ne nosim.. Boje-da.. Crna, bez, bela, ljubicasta... I ono sto ne podnosim jesu farmerke plitke, na poa guze, pa kad se saviju, ista im se vidi.. Volim farmerke visokog struka i klasicne

    ОдговориИзбриши

© Foxy | All rights reserved.